středa 22. listopadu 2017

Adrianovi bylo 13 a 3/4

psal si deník, tedy paní Townsendová ho napsala, tajně. Já tu knížku nijak neprožívala, četla jsem jen kousky, asi jsem k ní přišla v blbym věku, moc pozdě na pubertu, brzo na dospělost, teď jsem ale viděla dva a půlkrát inscenaci v Dlouhé a líbí se se mi dost. Jenomže, já mám pro Dlouhou obrovskou slabost. bojím se doporučovat. Stejně: britské, sitcomové scénky, výborně hrané, útržkovité jako zápisky z deníku, mezi tím písničky, oni jsou výborní muzikanti – hlas Evy Hacurové! –, dobromyslná legrace z muziky 80. let, vtipně přetextované do češtiny. A diáky! To si pamatuju z dětství, ty slavnostní večery, to zvaní na promítání, to napětí, jestli se podařilo vložit všechny správně! A dál... za vším, za černým humorem, klukovský smutky a zmatky, rozchod rodičů, láska a starej chlap za kamaráda. Říkají, ti co četli poctivě, že pokračování pak byly už na jedno brdo, to tady nehrozí. V programu se dočtete, co měla autorka za život - tuberkolóza, infarkt (ve třiceti), těžká cukrovka, selhání ledvin, transplantace... někdo si nestěžuje, někdo prostě sedne a vtipně píše. Doporučuju ukázky písniček na FB a Instagramu divadla, pro představu bez mojí zaujatosti. 



(zdroj: FB Divadla v Dlouhé)

4 komentáře:

  1. Díky za motivaci. Máme lístky jako vánoční překvapení, jdeme 28/12. Těším se o to víc!! Dlouhá prostě nezklame.
    Jinak audioverze Deníku taky nemá chybu!! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, co řeknete. Oni by rádi, aby to bylo rodinné představení, ale zdá se, že víc nadchne rodiče :). ... Myslím, že i Dlouhá mnohé zklame, čekají věci podobné Oněginovi - Rusákovi, Mušketýrům apod. a z některých inscenací pak odcházejí. Ale mně se právě líbí ten mix a že si troufnou na experimentálnější věci. Z Adriana ale odchod nehrozí, to si troufnu tipnout!

      Vymazat
    2. Tak DvD je dlouhodobě moje nejoblíbenější divadlo, tak odchod mi určitě nehrozí :-) Už jste viděla jejich Lucernu? To je taky divočina, ale myslím, že právě díky těm "aktualizacím" to schroupne i -teen publikum. :-)

      Vymazat
    3. Jo, jo, Lucernu jsem viděla, líbí se mi hodně. A zase taková divočina mi to nepřipadá (ale je fakt, že už jsem slyšela i pohoršené reakce), spíš takové dobromyslné utahování z klasiky, díky němuž pak může zaznít i to patetičtější... Já bych do jiného divadla na Lucernu asi nešla a už vůbec neposílala žádného teenagera :). Myslela jsem v Dlouhé třeba Viktora. Nebo Racka. Mně se líbí hodně, překvapivě, ale na toho bych se zrovna kohokoli poslat bála :).

      Vymazat