pondělí 15. října 2018

Jedno velké PROTOŽE

To tak dáte dětem věty, půlky vět, na konci každé PROTOŽE. Vymýšlejí. V noci vysílám tajné zprávy do vesmíru, protože… a čtete patnáct variací na mimozemšťany a potom taky špetky smutnokrásy. Protože na Zemi mi nerozumějí. Protože přes den nemůžu. A další. Lidi stárnou, protože… vědecká vysvětlení budoucích lékařů – protože jejich genetické informace se kopírují hůř a hůř – a větu velkého odmlouvače a provokatéra: protože jsou hezčí staří. Kdyby vás to zajímalo, tak všechny řeky ústí do moře, protože řeku před sebou strká obr, jinam je téct nebaví a moře musí taky pít. Naprosto pragmaticky můžete nosit každou ponožku jinou, protože máte všude bordel, tu druhou nosí kamarád nebo vaše nohy rostou moc rychle, než abyste stihli unosit všechny, co máte. Nebe je modré, protože vesmír pláč. Nebo je Bůh šťastný. Kdo ví. Ze školy chodím přes střechy domů, protože je to kratší. A nikdo tudy nechodí. A chci potkat Karkulína. (Jak já toho nesnášela.) A po dešti vzduch krásně voní, protože kapky deště v sobě mají oxid voňavý. Nebo taky: protože pršelo. Jak prosté. 

4 komentáře:

  1. Díky za tip, to zkusím :-). Vím, že máš starší, ale my se chystáme třeba na http://zodpovednavyuka.cz/produkt/bud-a-nebo/ :-) papa K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně díky, hned jsem si to koupila :), je skvělý, že to jde pořídit jako PDF, zalaminovat si to může člověk sám. Já převzala nápad z knížky "Tvůrčí psaní pro malé spisovatele a spisovatelky" (Kateřina Hošková, vydala Edika). Je to asi spíš pro větší, ale něco by určitě zvládli i menší, něco prostě jen v různém věku pojmou různě, ale má to smysl pro ty i pro ty :).

      Vymazat
  2. Anonymní10/21/2018

    Bezva napad, zkusím s druháky. Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky :). Druhácký odpovědi by mě taky zajímaly!

      Vymazat