středa 10. dubna 2013

A pak že nečtou! :)


U nás na gymplu se nedávno četlo celou noc - od páteční páté odpolední do páté sobotního rána. Ostatně „od pěti do pěti“ je i podtitul každoroční „Noci s povídkou“, kterou před šesti lety začala organizovat kolegyně češtinářka Pavla jako jakési symbolické rozloučení maturantů s výukou literatury (a doufala, že ne s literaturou jako takovou). Zájem bývá velký. Čtou studenti, čtou absolventi, čtou profesoři. Čtou povídky oblíbených autorů, někteří předčítají i vlastní díla. Nejoblíbenější bývají „vystoupení“ učitelů - nečeštinářů. A kdo číst nechce, či kdo se nepřihlásí včas, sedí, leží, poslouchá, občas usne a po chvíli se probudí uprostřed zcela jiného díla. O přestávkách mezi jednotlivými bloky, aby ho umění zcela neudolalo, posílí se výbornou bramboračkou .
Letos zazněl Joyce, Zábrana, Vonnegut, Bondy, Hašek… Zazněli mnozí další. Fragmenty ze své prózy Zázemí (vydaná by měla být do měsíce) přišla přečíst spisovatelka Jana Šrámková. A že se td celé organizace letos více vložili studenti, rozhodli se zažádat o grant nadace O2. Získali ho, podmínkou však bylo, aby „otevřeli“ školu lidem odjinud. Tak k povídkám přidali pohádky, pozvali své malé sourozence, potomky učitelů, děti z okolí a ze Sokola, v tělocvičně rozhodili obrovské polštáře a dětem četli, hráli si s nimi, kreslili a blbli. Kolega matikář či tělocvikář zapadlí v polštářích a obklopení dětmi i našimi velkými studenty byli roztomilí J, jinak se to popsat nedá. K tomu jsme pro dětské čtenářské kluby, o kterých jsem tu nedávno psala, vybrali dvě banánovky knížek!
Takže tak to s tím čtením někdy taky je!

5 komentářů:

  1. úžasné, skvělé- zkrátka následováníhodné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní4/11/2013

    Už jsem z gymnázia pryč nějaký ten pátek, a tak se u Vás vždy ráda dozvím, co se děje nového. A že se děje...
    To za nás nebylo!
    Taková gymnaziální Noc s Andersenem...

    Včera jsem poslouchala na Radiožurnálu velmi zajímavý rozhovor s jednou mladou novinářkou, která napsala knihu o Miloši Havlovi.
    To ještě k těm knihám. Můžu se Vás zeptat na Vaše oblíbené knihy?
    Díky! M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. A taky děkuju za tip na knížku - nejdřív jsem o ní dneska četla od vás, pak náhodou narazila na informaci na netu a nakonec ji i viděla v knihkupectví. Je docela obsáhlá. Trošku si říkám, jestli to není dobrý tip jako dárek pro rodiče a že bych si ji pak půjčila :). Ale toho je tolik, co by člověk chtěl přečíst.
      Oblíbené knížky neumím vysypat z rukávu, někdy (brzo snad) třeba o nich zkusím něco napsat. Napadá mě narychlo třeba Škvorecký a Chaim Potok; ale já toho zase nemám tak strašně moc přečteného, čtu spíš tak nárazovitě, záchvatovitě :).
      Mějte se hezky.

      Vymazat
  3. Výborná a inspirativní akce.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji všem, chlubím se vlastně cizím peřím, u celé akce se spíš "ochomejtám" :). Jestli někoho opravdu inspiruje, budeme jen rádi. Opravdu je to taková "Noc s Andersenem" pro velké, když se na začátku chytí, jde to už další roky tak trochu (fakt ale jen trochu) samo :).

    OdpovědětVymazat