sobota 10. listopadu 2012

I-divadlo


Přemýšlím, jak to napsat, aby tenhle minitext nevyzněl nějak poučně. Ale třeba ten portál každý nezná, třeba někomu pomůže. I-divadlo mám na mysli, což není divadlo na Internetu, ale po vzoru portálů zaměřených na knížky a na filmy se na něm hodnotí divadelní inscenace.  A nejen hodnotí.  Hodně tu koukám do kalendáře, kde jsou jednak premiéry - ale na ty se upozorňuje i všemožně jinde, jednak derniéry, které už je někdy složitější vést v patrnosti, a hlavně hostovačky (ty bývají v Praze dlouho dopředu vyprodané a divadla hostují porůznu, takže se informace takhle s velkým předstihem a pospolu hodí). A pak žebříčky a tipy a hodnocení v procentech u obrovského počtu inscenací. Boduje jednak redakce, tedy nadšenci, nejsou to profesionální kritici, ale lidé s velkými divadelními zkušenostmi, jednak „amatérští divadelní chodiči“. Kromě procent je možné zanechat i komentář slovní. Jasně, divadelní vkus má každý jiný, neříkám, že jsou tyhle stránky všespásné, že kliknete a víte, ale jakmile hodnotí víc lidí, už podle mne něco usuzovat lze. Časem člověk třeba vypozoruje, s kým má podobný názor, na koho se spolehnout (anebo zjistí, že nikdo jemu podobný tu není) - u každého hodnotitele (skrytého pod přezdívkou) se můžete podívat, jaká všechna představení hodnotil a jak. Dále jsou tu prokliky na recenze, na stránky divadel, rozhovory… na amatérské bázi mi to připadá dělané hóóódně dobře.
Že chodím do divadla docela často a někdy i na ty „vybočující“ kusy, vídávám diváky odcházet. Už nějakou dobu se takhle odhodlávám na Krále Leara - vidět ho chci, mám Nebeského inscenace ráda, slyšela jsem od mnohých chválu, ale dopředu si říkám, že mi zase bude líto těch lidí (já sakra vím, že to není moje starost J, ale k čemu mi to je), co budou znechuceni, co se třeba do Národního vydali z daleka, co se těší, že uvidí klasiku … a neuvidí. (Tohle mám Národnímu za zlé, že to dávají na staré scéně). A tak si myslím, že kdyby zrovna u Leara koukli na i-divadlo a viděli, že tu mnozí dávají nulu kdyby to šlo, šli by do mínusu, prostě by se nevydali. Ale i naopak, ve shrnujících přehledech člověk třeba zase narazí na výborně hodnocenou inscenaci v divadle, do kterého by se jinak nikdy nevydal. Tak teď ještě kdybych nebyla tak líná a vždycky sem za sebe taky hodnocení přidala, když už ho tak využívám.

6 komentářů:

  1. Jé, díky, tenhle portál neznám, pro mě je článek určitě poučný (v dobrém slova smyslu). Do divadla posledni dobou (no, posledních několik let) nechodím, ale pořád si říkám, že bych to měla změnit a čas si najít, tak mě to třeba nakopne.
    Mimochodem, v tom odkazu je chyba, vypadla tam pomlčka.

    OdpovědětVymazat
  2. i-divadlo je můj oblíbený portál, využívám hojně a ráda.Hodnocení beru jentak orientačně, ale přecejen-když něco kritika i diváci oceňují mezi 20-30%, o něčem to pro mne vypovídá a zainvestuju radši jinde ;-)

    ND mě zklamalo už před lety, kdy jsem zrušila abonentku. jejich pojetí klasiky mi nevyhovuje- ani stylem, ani délkou. Sledovat Hamleta v heparmoderním nadčasovém prostředí 3a půl hodiny!!! bylo prostě moc a i kdyby se Javorský přetrhl, pozornost divákovu udržet nedokázal.

    Teď jsme byli v Dlouhé na Třech mušketýrech- a to je super. Komu se tam líbil Shakespeare ve 123min., tak bude i tímhle nadšen. Nechápu, kam oni na ty nápady chodí. :-)

    No a jinak jsem lempl, protože tam recenze taky nepřidávám, když to dobře jde, nadrápnu to k sobě na blog- a tím to hasne... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní11/11/2012

      Zdravím! Kde my se nepotkáme :-) Také jsem Hamleta s Javorským viděla, také jsem lehce trpěla a vzpomínala na inscenaci s Němcem, kterou jsem viděla jako holka. Tak teď zvažuji toho Krále Leara.

      Jindra (www.z-kultury-i-nekultury.blogspot.com)

      Vymazat
    2. Anooo, Němcův Hamlet- to je to, nač ráda vzpomínám!!!Dávno tomu ;-)
      Fakt nemám důvěru... ani na Leara... ale pokud dostanu věrohodné informace, vyparvím se! ;-)

      Vymazat
    3. Jé, na Leara fakt pozor!! :). Já mám taky ráda herectví pana Němce, ale občas i různé experimenty a od těch většinou ostatní milovníky klasiky odrazuju, fakt. Co vím z recenzí, "starého Leara" v tom těžko hledat - to je právě druhá věc, co mne na ND naštvalo: že neuvádějí třeba "Shakespeare v úpravě Nebeského" nebo tak něco.

      Vymazat
  3. Díky Dano za upozornění, odkaz opraven! Já mám taky různě intezivní chození, teď zrovna chodím :).
    A Wlčice - na Tři mušketýry musím dnes vyzvednou lístky, aby nepropadly, těšíme se moc, slyšela jsem na tohle představení samou chválu. No a dojmy z různých představení zatím nepíšu ani na blog, tak snad se zlepším :).

    OdpovědětVymazat