neděle 25. května 2014

Možná by se divili,

studenti myslím, kdyby věděli: Jak se i učitelé někdy strašně bojí maturit. Nebo jsou z nich minimálně pěkně nervózní. Že si musí i oni opakovat otázky, někdy alespoň honem rychle v té čtvrthodině, co má student na přípravu. Že se jim občas uprostřed těch dalších patnácti minut udělá trošku (či trošku hodně) nevolno, když vidí, kam to spěje. Že (někteří) pak zapíjejí „depku“ ze špatné známky nebo z propadnutí. Jak občas smutní z dvojky, i když přeci „bylo jasné, že to bude výborné“. A jiní zase sepisují přeřeky a neobratnosti a vtipné situace a pak je vydají jako sebrané spisy pro pobavení všech. Tak namátkou:

Ona se velice kontroverzním způsobem dostává k muži a následkem toho otěhotní.
(Z výkladu o díle „Svět podle Garpa“)

Zkoušející: Co když žralokovi vypadne zub?
Maturující: Tak je v háji!
Zkoušející: Není! A co když mu jich vypadne třeba deset?
Maturující: Tak teď už je v háji!
Zkoušející: Pořád ještě není!!

Prof.: Tučňáci jsou na severní nebo jižní polokouli?
Maturující: Na severní.
Prof.: Ale kuš! Tučňáci jsou přeci na jihu! Co je na severu místo tučňáků? Je jim
to hodně podobné.
Maturující: Lední medvěd!

Pak tady máme také Kaspické moře. Jak název napovídá, není to moře, ale jezero.

Jane Austenová psala spisovnou češtinou.

Maturující: Tento stát je plný památek. – Zkoušející: No tak kam byste mě poslal? - Naštěstí ponecháno bez odpovědi, smáli se všichni, jen kolega nechápal.

A tak dále.
I když se tak nesmím tvářit, vím, že je to do velké míry hra. Na známkách za pár týdnů už (vůbec? skoro?) záležet nebude. Ať mi nikdo neříká, že se do toho nepromítají i různé (naše) učitelské ješitnosti a bojůvky a pocity vlastní důležitosti.


Tyhle maturity budu mít navíc spojené s neuvěřitelným počtem špatných zpráv o zdraví kolegů. A s absurdním zážitkem zkoušení nevidomé studentky z popisu obrázku J. Některé situace člověk prostě nevymyslí, byť by se snažil sebevíc, takže díky za ty výše citované! 

1 komentář:

  1. Anonymní1/28/2015

    Dobrý den, na vašich stránkách jsem nikde nenalezla váš kontakt. Obsah článku http://helcza.blogspot.cz/2014/05/mozna-by-se-divili.html se mi velice líbí a chtěla jsem vás kontaktovat ohledně nabídky spolupráce s druhým největším internetovým knihkupectvím Megaknihy.cz. Pokud to bude jen trochu možné, napište mi, prosím, na pavlina@megaknihy.cz. Do předmětu uveďte název vaší stránky/blogu… Těším se na spolupráci, Pavlína Veselá

    OdpovědětVymazat