sobota 16. srpna 2014

Dárky z cest?



Klobouček jsem nikomu nedovezla :(.  Když jsme byly malé, kladla nám maminka na srdce, abychom na školách v přírodě a jiných „výpravách za dobrodružstvím“ nekupovaly dárky, rozhodně tedy ne žádné blbinky. V matné paměti mi zůstává, že jsme občas snad i něco dovezly, ale v podstatě jsme tenhle výchovný příkaz jako jeden z mála dodržovaly. A tak nějak si i odnesly do života. Jiný kraj, pardon, jiná rodina… Vyprávěla mi nedávno Lucka, jak je ráda, že jí synek z každého výletu něco doveze, byť by to byla totální kravina.

            Nemyslím si dneska, že by jeden přístup byl lepší než druhý. Dárky si moc nevozíme, troufnu si ale tvrdit, že to o vztazích mezi námi nic neříká. Sledovala jsem teď svoje kamarádky v Anglii, jak po dárkách pátraly, shromažďovaly, v koncích byly, v koncích úplných už šílely (to když pro dvojčecí dvojici oboupohlavního složení pořád se do cesty stavěly jen věci vhodné pro chlapečka - včetně zástěrky na vaření s obrázky dvoupatrových autobusů). Ne, nejsou to bytosti okouzlené materiálními statky, právě naopak, ženy citlivé a chytré, zkrátka mají jen přivážení dárků pod kůží. A já v jejich očích dost možná necitlivá či sobecká či kdovíjaká ještě.

            Myslím, že to nezmění. Navíc, dobře vím, že vždycky můžu všechno vyřešit jídlem J. A to tedy jo, to – přiznávám – děláme. Jenomže globalizující se svět nám to vůbec neusnadňuje. Kde jsou ty časy, když jsme ze Švýcarska vozili (ano, všichni) čokoládu a odjinud pomerančové marmelády! A když se k tomu přičtou ještě různé zrádné překážky, jako třeba že jogurty bizarních příchutí v baťohu letadlem opravdu nedovezete, záchrana může se lehko proměnit v problém. Naše „tradice“ mi ale připadá docela osvobozující. Vidíš něco, co asi udělá radost, koupíš, nevidíš, vrátíš se sám. A já viděla, na poslední chvíli, malé čokolády sestavené do obrázku britské vlajky (ano, dobře chápu, právě tohle by pro mnohé blbost byla J) a přivezla je dětem, které momentálně propadly objevování vlajek různých států.

Sentimentální struna ve mně: ono taky jestli to nebyla poslední příležitost koupit si britskou vlajku v současné podobě. UNITED or UNTIED zní heslo skotského referenda. Ach jo, jak já bych si přála to první. To už se ale dárků opravdu vůbec netýká. 


3 komentáře:

  1. Já miluju vybírání dárků a v cizině obzvlášť.) Jen už je bohužel čím dál těžší dovézet, něco, co se jinde nedá koupit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já hrozně ráda kupuju dárky, když něco vidím a v tu chvíli vím, že je to ono :). To pak klidně i v cizině, ale logicky se častěji děje u nás. A taky - právě - kdyby se venku daly víc kupovat věci, co se jinde nevidí, užívala bych si to víc. Ale jsou to takový problémy-neproblémy, že jo? :)

      Vymazat
  2. Anonymní1/07/2015

    Taky nám maminka říkala nevozte ty krásy. Od dcery z dávna tu mám tričko s trojitým Londýnem, to nosím, a prkýnko. Od té chvíle, co jí nesedl ani kroužek náramku, který tak nosím sama, darovávám jen peníze a čokoládové bonbonx. U ostatních lidí se trefím spíš.Četla jsem ještě jinde u Vás o přesile obrazů nad slovy, s odkazem na ranní úvahu z 18.listopadu, ale tu jsem nenašla. Vnímám to naopak - převažují slova.
    marca

    marca.

    OdpovědětVymazat