úterý 2. ledna 2018

Jepičí život papíru

Ještě jsme stihli poslední den výstavy betlémů v Betlémské kapli.a je po všem. Maminku jsme přesvědčili, že to na stromech v betlému z Krušných hor asi fakt nebudou olivy a od vedle pak slyšeli dětský dotaz, jestli se Ježíšek narodil v Čechách. Do příštích Vánoc bych potřebovala, aby někdo vymyslel zero waste variantu balicího papíru. I když právě maminka ji praktikovala už o desítky let dřív, než se tomu tak začalo říkat, jó, to ještě nepečené cukroví bylo nepečené, žádné „raw“, a mně vždycky připadalo poněkud společensky nepřípustné vyprávět, jak zpod stromečku zachraňuje nepomačkané papíry, abychom do nich zase balili za rok. Ne, dárky fakt nevypadaly nijak hnusně, jen jsme občas měli pocit, že už jsme je někdy viděli J. Bezobalovosti nepropadám nijak zásadně, kráčím k ní minikrůčky, to množství odpadu, co člověk denně vyprodukuje, to mně ale děsí. Dilema potřebnosti papíru a jeho života v délce někdy snad až vteřin, zatím řeším nákupem u charit, asi že používáme víc izolepu či proč, zachraňovat ho do dalších let už se nějak nedaří..

2 komentáře:

  1. Přesně :-)! Když jsem sháněla obyč tmavej baličák na balíky, v domácích potřebách mi nabídli odpadový materiál, z kterýho vybalují keramiku a tak. Prý: "přispějte nám támhle na psy a můžete si ho vzít". Takže u nás letos santus Ježuch, ale měla jsem z toho o dost lepší pocit. Stačil režnej provázek, pár bílých fleků - otisků gumy na tužce bělobou a hned to zahřálo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo! Tak takhle nějak jsem si ten nápad představovala. Balit dárky do obyčejného hnědého papíru s bílými puntíky už jsem viděla, ale furt tam bylo, že ten baličák stejně musím koupit. Tohle je super a ještě je prospěšný psům :). Díky!

      Vymazat