neděle 26. srpna 2018

Soukromá...

„Ti budou pěkně zpovykaní, to se těš, jenom proto, že na to rodiče mají. Škola se k nim bude chovat s úctou, jak ke klientům, všechno si nechá líbit a nedovolí ti dát horší známku než dvojku s hvězdičkou,“ slýchávám od bývalých kolegů, odezírám z pohledů, když jim řeknu, že jdu teď chvíli učit na soukromou školu. Nikdy na žádné soukromé školy neučili, děti tam neměli, ale vědí, přesně vědí. Já ne. Neplánovala jsem to takhle, vlastně mě víc zajímají znevýhodněné děti, jenomže taková nabídka… Někde se to potřebuji naučit, dostala jsem velkou důvěru učit, co jsem zrovna dvakrát nevystudovala. Navíc znevýhodněné jsou svým způsobem i tyhle děti, z různých důvodů nezapadají do často tak přesných představ státních škol. A otázka, kdo na co má, jó kdyby ta byla tak jasná. Vyprávěla mi tuhle dávno neviděná kamarádka, že za hodinu individuální přípravy k přijímačkám na právě ony „prestižní“ (kdyby mi tak někdo dokázal vysvětlit, co to slovo znamená) státní gymply platí se klidně až tisícovka! Kdo se k takovému vzdělání pak dostane, kdo ne a kdo se, ať už tam učí či studuje, kouká tak povýšeně? Otázky, samé otázky J

2 komentáře:

  1. To zní zajímavě, copak budeš učit??
    Já jsem nejprve myslela, že učit přestaneš úplně a ty jsi přešla na jinou školu... :) Změna je život, tak ať se ti daří :)
    Pafča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to já si taky myslela, že nebudu učit, ale zatím se to vyvinulo jinak :). (Otázka je, jestli bych něco jiného uměla :)). Učit budu češtinu na škole na škole, která "trvá" od školy po maturitu, ale já budu na základkové úrovni.

      Vymazat