úterý 16. října 2012

Knížky, střípky a minuty na rychlovku

Říká se, že děti a mladí nečtou, ale zkuste se někdy zeptat autorů takových slov - mnozí z nich, ó jaké překvapení, nečtou. Mají na to samozřejmě všeobecně přijímanou výmluvu, nemají čas. Ale pobavil mne nedávno netradiční - nebo možná jen netradičně vyjádřený - vztah k literatuře u dvou žen věku středního. První sahá téměř výlučně jen po bichlích, neboť z povídek či novel se prý nic nedozví :). A druhá, ta má z knížek vlastně strach. Bojí se, že buď ji nezaujmou, nebo naopak vtáhnou tak, že nebude schopná v každodenním světě fungovat. Hezký, obojí mi to připadá vlastně hezký.

A nemáte-li čas a nechcete-li číst, budete mít třeba minutku na takovou rychlovku. To není nemravný návrh, to jsem si ukradla slogan nového projektu Českého rozhlasu, totiž cyklu "Minutové hry". K poslechu tady:  http://www.rozhlas.cz/minutovehry/portal/ . Nejsou úplně šedesátivteřinové, pravda, maximálně mají tuším minuty dvě, ale to vůbec nevadí, umění je to veliké, alespoň myslím. Proto jsem asi nekritická i k těm méně povedeným, ty jsou zase třeba skvěle zahrané. Jsou tu hry, hříčky, snad doslova odposlechnuté z rozhovorů, jsou tu jiné absurdní. K mým nej patří „Chutnalo ti to?“, „Babička“ nebo „Co jsme“. A vlastně i „Večerka“ třeba. Na další se těším.

A jinak? Jinak o víkendu na Náplavce sníh :) (kvůli prodejní akci lyžařského oblečení a výstroje) a hned vedle na vodě závody plachetniček. K napití svařák i burčák, krásná to doba. Z trouby voní šípky a na stole houby. Ještě krásnější. Odcházím číst :).








Žádné komentáře:

Okomentovat