neděle 28. dubna 2013

Fakt jsou!


Zažila jsem to poprvé, ten přerod virtuálna v reálno. Totiž setkání s někým, koho jsem znala jen z blogu, webu, z abstraktního vesmíru. Až teď můžu směle prohlásit: Ano, je to pravda,  Mikrouši existují! Tedy existuje Hanka, housata i kozy, poctivé základy ekozahrady… a rozhodla jsem se prozatím věřit nepřímým důkazům a potvrdit i existenci všech těch dětí, Hospodáře a vůbec.

Ne, nevyrazila jsem z vrozené podezřívavosti, že to vše je jen klam; chtěla jsem se dozvědět, jak zajistit, aby kvásek člověku pod rukama nehynul, ale aby z něj něco kloudného vzniklo. I zjistila jsem, že jsem možná ty předešlé do péče mi svěřené kvásky nezabíjela, jen jsem se s nimi (ano, vrozená podezřívavost konečně na scéně) loučila moc brzy. A těsto dělala moc hutné asi – ač vždy podle receptových poměrů. Teď už je mi jasné, že všeho je potřeba dávat přiměřeně, pak to půjde. Možná.
Jista jsem si jen tím, že to bylo moc příjemné setkání se všemi. Přivítáni jsme byly víc než chlebem a solí,
 
jako správné Pražačky i jinoměšťačky hromadně fotily zvěř (foto ze speciálního cyklu „Jak nekomponovat snímek")

a musely strašně kmitat :) :

 
I když ... pravda je taková, že chléb, kyselo, lívance a bábovku z větší části vytvořila hostitelka-lektorka, my ostatní jen pozorovaly, sledovaly napsané schéma, dělaly si poznámky a ochutnávaly. Statečnější pronikly i do tajů háčkování, abychom později u cyklostezky podle principů „guerilla knitting“ přizdobily strom. Akce to byla vskutku partyzánská, neboť obě přítomná půlročňata uondána usnula, neměl nás tedy kdo prozradit a byly jsme nenápadné tak, jak mohou dvě ženy na stromě a šest dalších pod ním - komentující a fotografující - být.
 (Fotka mate, to není guerilla-vodnice)

Zkrátka učily jsme, jak podotkla jedna z nás, co naše babičky dobře uměly. Jenomže my, jak dodala jiná, zase umíme dobře jiné věci - třeba prezentace :)). Také jsme stihly probrat mnohé další a mnohé nestihly. Například problém, jak na Moravě vyjádřit, že „jdete na houby, ale budete sbírat jen hřiby, z nichž však ne všechny musí být pravé“, zůstal pokud vím nedořešen. Stejně jako koncept hipsterství :). Je tedy zcela jasné, že je třeba dalších kurzů  -  a to nejen proto, že si jich Hanka předsevzala uspořádat letos deset! Za hezký den všem moc díky. Dneska jsem zvládla kyselo, doufám, že to takhle půjde dál.

8 komentářů:

  1. Heli, to je dobrý!!!! Koukám taky na Mikrouše, ohromně mě to fascinuje ;) A ty jsi je viděla naživo!!! No super! Jak už i ten internetový svět je malý :)

    Pafča

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní4/29/2013

    byl to opravdu prijemny den! :-)
    kvasek vyzkousim na croisantech, vyzvy jsou treba!
    a jinak u nas chodime na hriby, sbirat pravaky a jine hriby jako kuratka, kozaky a holubinky!
    hísterstvi je tak komplexni, ze bude treba nekolika denni kurz s exkurzi na hipster strasse. :-)
    take dekuji za spolednost a snad nekdy na videnou!
    iva

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za krásnou reakci a šiřte nás, jezděte k nám a my vám za to vystavíme krásné ekocentrum. :-)

    Paní Mikroušová.

    OdpovědětVymazat
  4. Já věděla, že Tě najdu, i když ses tvářila, že Tvůj blog nestojí za řeč :) Pěkná reportáž!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ja tiez zdravim, u Wlcice som hned zbadala zname foto :-)

    Nejako sa mi to rozlezalo a fakt nechapem, kedy pecie clovek, co chodi do prace, z prace na kruzok a domou pride vecer. A cez vikend radsej vypadne na vylet ako pratat a varit doma :-) Ale kvasok zatial chladim !

    A spomenula som si, ze som nedavno citala Tvoj blog s podivom, ze niekomu sa nepaci Tuckova:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Teď vidím na vlastní oči, oč jsem přišla :-), když jsem na poslední chvíli nejela. Mně už se vícekrát podařilo spatřit virtuální svět naživo, a vžycky to bylo příjemné a zajímavé. Ovšem Hanka Mikroušová vede!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za komentáře. To jsem se ale hezky dostala zase já k vašim blogům...:)). Někdy na viděnou i v nevirtuálnu.

    OdpovědětVymazat