neděle 13. ledna 2013

Bramborové koláčky aneb audiokniha poprvé


Mám ve svém životě takový (naprosto zásadní J) rozpor teorie a praxe. Ač chovám sympatie k audioknihám, moc jsem si jich v životě neposlechla. Ne že bych nechtěla, prostě to neumím. Pustím si ji a za chvíli se přistihnu, že myslím na něco úplně jiného a že mi tu cosi mluví. Zkrátka a dobře, ještě je nevnímám jako knihy, jako něco, na co se člověk musí dost soustředit. Ale to by v tom byl čert, abych to nedala.
Minimálně jednou, minulý víkend, už jsem to zvládla. M. A. Shafferová – Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčků. Spoustu důvodů měla jsem, abych si tuhle nahrávku poslechla:




Příběh se odehrává na Guernsey, jednom z Normanských ostrovů, těch, co je na ně sice blíž z Francie, ale patří Británii (byť jsou částečně autonomní). Fascinují mě ostrovy, miluji majáky. A vedlejší Jersey jsme kdysi procestovaly se ségrou.

Román je poskládán z dopisů, které si krátce po 2. světové válce vyměňují obyvatelé ostrova se spisovatelkou Juliet. Ta hledá námět pro svoji novou knihu a dozvídá se o Spolku přátel krásné literatury a bramborových koláčků, který několik lidí z Guernsey založilo během okupace ostrova v jakési „sebeobraně“. Spisovatelka s jeho členy koresponduje, navštíví je a najde na ostrově víc než pouhé téma knihy. Jak se zrcadlí život a literatura, je třeba vysvětlit, že tuhle knihu nenačetli profesionální herci, ale Veselé poutnice, skupina kamarádek z dětství, které se později rozhodly scházet se pravidelně nad knihami (a také vyrážet na výlety, proto poutnice, jméno mají podle obrazu od Zrzavého). Jsou mi blízké, hodně blízké, tyhle čtenářské spolky, už proto, že jeden takový taky máme  - více o něm třeba jindy.
Veselé poutnice knihu načetly pro hospicové sdružení Cesta domů. Další důvod koupit si a pustit si. A protože se na ostrov v létě i vydaly, nafotily kalendář, který taky hospic prodává.





Takže důvodů spousty. A kniha sama? Ač nejde o literární skvost, potěšila mne. Malinko jsem se na začátku bála zdlouhavosti a nudy, to tehdy, když v prvních dopisech jednotliví členové spolku vysvětlují, co pro ně knížky znamenají. Ale ne, nenudila jsem se. Objevují se další a další náměty, příběhy jednotlivých postav a celého života na ostrově se skládají, nechybí překvapení a hlavně - anglický humor, sarkastický, nijak pompézní, jen občasný, o to případnější. Místa smutná i velmi vtipná. Po kouskách člověk pochopí, alespoň trochu, dění na ostrově v době války a vztahy s Anglií. Kniha možná místy trochu schematická, ale já prostě – pro všechny ty lásky moje popsané výše – kritická být neumím. A nakonec, nemusím přeci pořád číst literaturu nejvyšších pater. Vytýkat nebudu nic taky už proto, že Mary Ann Shafferová, bývalá knihovnice, napsala tenhle svůj první a poslední román v sedmdesáti.
Načteno je to výborně, úplně profi :), však také s aktérkami pracovala herečka Jaroslava Mílová.

4 komentáře:

  1. Ahoj Heli, díky za návštěvu na mém blogu a komentář. Přečetla jsem si zase tvůj článek a dozvěděla se z něj pro mne nové informace. Nejsem žádný odborník,literaturu mám ráda od dětství a jsem ráda když potkám spřízněnou duši. Oni se lidi většinou vymlouvají, že nemají čas na čtení. Měj se krásně a já se zase někdy přijdu nakouknout.

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, ten příběh okolo té knihy je úžasný (myslím ten s Veselými poutnicemi). Taky bych chtěla čtenářský spolek.

    Já mám spíš s audioknihami problém, že si na ně nenajdu čas. Záložkuju si všechny možné stránky, kde se dají a-knihy stáhnout nebo poslechnout, ale tím to končí :(

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky děkuju za návštěvu, Heleno, a těším se na další vzájemné, nejen literární :).

    A čas, Dano, no.. co k tomu dodat. Já jsem si nějak myslela asi, že u těch audioknih se dá ještě něco dělat jiného, ale nejde mi to. Asi v tom nejsem typická žena :(. Ještě tak žehlit, něco trošku uklízet - ale i tak se přistihuju, že mi myšlenky utíkají. A je to logický, při čtení taky člověk nic jinýho nedělá. Ještě chci zkusit poslouchat v dopravních prostředcích.. uvidím.

    OdpovědětVymazat