čtvrtek 17. ledna 2013

O Sofii a otomismu


Pobavila mě věta FB „přítele“ a známého ze světa nevirtuálního, který prohlásil, že „už se fakt naštve, přečtete-li si ještě někde, že někoho v rámci výběru prezidenta čeká Sofiina volba“. Líbil se mi i navrhovaný trest - dotyčnému autorovi stokrát dal by napsat: „Nebudu tupě používat metafory a fráze, kterým nerozumím.“ Prý se tohle spojení objevilo v létě i na Novinkach.cz v článku o tom, jak těžké je rozhodnout se, jestli jet na dovolenou do Chorvatska nebo Itálie. Jestli už to není na žalobu za totální zprznění původního významu J.

Do komentářů přidávali ostatní oblíbené klišé fráze. Mojí „srdcovkou“ je výraz „režie se ujal“. Vždycky si ji představím, chudinečku režii, sirotečka jednoho. Ještě že se pokaždé najde nějaký hodný strejda režisér či teta režisérka, kteří ji přijmou za vlastní.

Je to těžké ale někdy. Sama se přistihuji při nejrůznějších frázích na jazyku i na klávesnici. Včera jsem se v textu chtěla vyhnout „odborníkům, kteří patří ve svém oboru mezi skutečnou špičku“… no, nepovedlo se L.

 A vícekrát jsem zažila, jak se někdo rozčiloval nad stavem současné češtiny, přičemž třeba i opakovaně používal frázi „o tom to je“ a její různé varianty - „to je o něčem jinym“, „to je o ničem“ a tak. Pan Just nazývá to OTOMISMEM, to mi přijde výborné. (PŘIJDE MI TO je nešvar můj!, ten mám Vladimír Just ve svém Slovníku floskulí také J). Mám pocit, že rozšíření tohohle anglicismu dává za vinu Václavu Klausovi. No, nevím, myslím, že by se ujal i bez jeho přičinění.  A hlavně - kdyby tohle byl jediný kritizovatelný čin p.p, to by bylo!

5 komentářů:

  1. Frázi "je to o tom" úplně nesnáším. Ale nedávno jsem ji sama vypustila z pusy. Musela jsem si nafackovat a jít si vykloktat (no dobře, trochu přeháním, jenom jsem si vynadala).

    OdpovědětVymazat
  2. auuu, taky šílím ze "slovního plevele"- kdyby se i užitečnější věty šířily a ujímaly takovou rychlostí! Mám několik "koňů" ;-)

    Při výběru nového mobilu jsem byla dost bezradná a kamarádi ochotně radili, shodli se v tom, že "mám jít do samsungu"- skutečně tuto formulaci použili hned 4nezávisle na sobě!!??- bezcitní technici!! :-).

    A korunuje to pro mě nesnesitelná a vlezlá (a NEčeská) fráze "mějte hezký den".

    A to, že za Sofiinu volbu někdo považuje výběr školy pro svého potomka, to raději nechávám bez komentáře... každý zkrátka podle svých schopností... a "o tom to je" :-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Joj, toj jsem ráda, že ještě někdo nemá rád frázi "to je o něčem jinym", už jsem myslela, že se s ní snad všichni smířili :(.
    A "jít do výrobku" je taky dobrý. Sofiina volba ohledně školy - au :).

    OdpovědětVymazat
  4. U nás naše dámy uklízečky říkají: Budeme uklízet na divadle. Vždycky očekávám, že mi vylezou na střechu, ale pak nakonec jen vytřou chodbu ve foyeru...

    OdpovědětVymazat