pondělí 18. února 2013

Velmi vhodné pro děti :)


 
Chcete získat dítě pro divadlo? Rozhodně sáhněte po knize Anny Novotné Divadlo nás baví s podtitulem první kniha o činohře pro děti a rodiče. Sáhněte po ní ale raději někde v knihovně, nebo jen na chvilku v knihkupectví, budete se totiž divit. Kde začít s výchovou malého diváka jinde než u Čekání na Godota nebo hry Kdo se bojí Virginie Woolfové? Přiměřené, ne? Dobré je seznámit ho i s Králem Ubu, Návštěvou staré dámy nebo Tramvají do stanicí Touha. Ááááááá….Díla nelehká pro dospělé, takže čím dřív se s nimi malí seznámí, tím dřív se stanou … nevím kým J.
 
Opravdu jsem to moc nepochopila - obrázky mají snad být naivně dětské (bez komentáře), seznámení s hrou pak spočívá v poměrně detailně převyprávěném obsahu, několika pojmy vysvětlenými po stranách a krátkými medailonky autorů her vzadu v knize. Z krátkých anotací her jsem si nejvíce oblíbila právě tu k Čekání na Godota:
Jaký smysl má náš život? – Otázka, která znepokojuje každého člověka. A tato geniální hra na ni dává jednu z možných odpovědí – lidská existence nemá smysl. Neustále čekáme na něco, co stejně nepřijde, zabíjíme čas, a ten přitom uplyne, aniž bychom ho smysluplně naplnili…. Takže teď už to děti víte a nějak se s tím vyrovnejte!
Ale jo, možná to trošinku chápu. Nějaký grant na to byl a podmínkou bylo zařadit tituly, které mělo v té době (nebo kdy předtím?, nebo plánovalo? knihy vyšla v roce 2008) Národní na repertoáru. Možná tak nějak. Existují i sourozenci této knihy - Balet nás baví a Opera nás baví. Do druhé jsem jen nahlédla, Tristana a Izoldu zahlédla, taky Blodkovu operu V studni. Uf. Pomoc. A opět áááááááááá J.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat