pátek 1. února 2013

Velvyslanec to otočil


Měli jsme včera na gymnáziu přednáškový den. Zvát si do školy odborníky „všeho druhu“ J nebo se za nimi na různé debaty či programy vydávat je normální, my jsme je poprvé sezvali v takovém počtu. Ten počet byl dvacet jedna, tedy jedenáct přednášek v prvním bloku, jedenáct ve druhém - jedna se opakovala, kdyby to snad někomu nevycházelo. Matematik, biologové, ekonom, novinář BBC, literární teoretici a překladatelé, odbornice na portugalské fado, člověk, který zároveň vede výcvik v URNĚ a zároveň postgraduálně studuje teologii a je jáhnem… Určitě jsem na někoho zapomněla.

Nervózní jsme byli dost. Že přednášející hromadně ulehnou s chřipkou, že selže technika, že se studenti sice disciplinovaně na přednášky přihlásili, ale ani jeden nedorazí, že ….. No bylo jich dost, těch „že“. Vítěznou příhodu dne ale samozřejmě nikdo z nás nepředpověděl. To takhle sedíme všichni ve třídách během prvního bloku, když kolegu-spoluorganizátora vytáhne na chodbu paní zástupkyně. Prý k řediteli právě napochodovala ochranka velvyslance problematického státu, že to tu jdou okouknout, „šéf“ že už je na cestě na tu besedu, co tu s ním má od jedenácti být! Lukáš pak vyprávěl, co mu v tu chvíli běželo hlavou. Vůbec nepochyboval J: do školy jede izraelský velvyslanec a nikdo o tom neví, tak to je jasný, to ho sem někdo vylákal a spáchá tu na něj atentát. Jen mu nebylo jasné (rozuměj Lukášovi), jestli budou střílet ze střechy nebo je tu někde časovaná bomba.

Vysvětlení, jak už to tak bývá, bylo veskrze prosté, když se tedy k němu všichni zúčastnění dobrali. Jedna z kolegyň velvyslance na debatu skutečně zvala, když jí ale návštěvu nikdo nepotvrdil, pustila vše z hlavy. To ráno odešla s nejmladšími studenty do kina J. A chudák Lukáš pak ještě nějakou dobu sám sebe přesvědčoval, že když se tedy velvyslanec na půl cesty otočil a vrátil „domů“, snad někoho napadlo bombu „vypnout“.

Žádné komentáře:

Okomentovat