neděle 16. února 2014

Nekonečno pro děti




Hotel Nekonečno v Zemi čísel z knížky Ivara Ekeland spravují manželé Hilbertovi. Někdy se dost hádají, což dráždí zejména Kočku. Čísla se ze sudo-liché rovnováhy vyvést nedají. Ani když u dveří zazvoní nula, u které chvíli není úplně jasné, zda ji lze za číslo považovat, ani když autobusem na návštěvu dorazí dvaačtyřicet písmen.  


V hotelu je veselo, hraje se tu na sčítání, odčítání a násobení, příležitostně i dělení, ačkoli to zdaleka nemohou hrát všechna čísla, a už vůbec ne nula. Ačkoli je hotel neustále plný, vždycky se pro nové hosty najdou volné pokoje. Dokonce i pro zlomky, které se objeví až v samém závěru. A to je právě to , čemu se Kočka snaží přijít na kloub.



Jestli tomu přijdou na kloub i děti, totiž jestli přečtením knížky „Kočka v zemi čísel“ získají jakous takous představu o nekonečnu, to netuším, zatím jsem ji totiž na dětech netestovala. Že je ten pojem fascinuje, to však zaručeně vím. Pětiletého už snad víc než dva roky. Používá ho jako číslo obrovsky velké a nedávno se ptal, co by se stalo, kdyby nekonečno vydělil dvěma. Tříletá sestra si alespoň v konverzaci potvrdila hypotézu, že nekonečno nikde nekončí.


Popravdě řečeno, nejsem si jistá, že testovat budu, ačkoli mi knížka připadá milá a vtipná, snad až  fakticky na závěr se zmiňovanými zlomky, možná už fakticky moc těžký. Trošku mám obavy, že by mohly ohledně čísel příliš brzy pochopit příliš mnoho (teď nemám nutně na mysli nekonečno) a co potom ve škole, že… Ta škola. 

Žádné komentáře:

Okomentovat