pátek 23. srpna 2013

Medvěd, vačice ...zkrátka Tashlin


Ve třinácti nechal školy. Zaměstnání vyzkoušel mnoho, proslavil se jako autor komiksů, animovaných filmů, scénárista, režisér. Psal například gagy pro Laurela a Hardyho. Frank Tashlin. Taky Tish Tash nebo Francis Fredrick von Taschlein. Napsal tři knížky pro děti. Pro děti?
Před lety mě nadchl jeho „Medvěd, který nebyl“. Níže taková filmovější verze, spíš tedy načtená knížka a k tomu obrázky z ní (skutečná animovaná verze existuje, ale nenašla jsem ji). Knížku si ale člověk užije víc, ty jeho ilustrace jsou výborné, je na ně potřeba čas. Česky vydal Baobab. Příběh medvěda, kterému vykáceli les a on teď tak úplně neví, kam patří. Spousta satiry pro dospělé v textu i kresbách, továrna se všemi svými šéfy, podšéfy a nadšéfy, kteří rozhodně vědí, že medvěd medvědem není. Vtipné a zároveň znepokojivé. Já se s příběhem poprvé setkala na semináři o tom, jak vyučovat o holocaustu! Zarazí jen na první pohled - ten příběh vypráví o hledání identity, jinakosti, pocitu, že nepatřím nikam. (Tashlin ho napsal v roce 1947!) A nedávno jsem zase viděla, jak ji někdo používá pro povídání na toto téma s malými dětmi. Takže pro koho? Pro všechny myslím.
 

A letos vydal Baobab další jeho knížku – „Vačici, která se nesmála“.
 
Podobně vtipné, milé, satirické, překvapivě hluboké, kritické. Ona se ta vačice ve skutečnosti smála pořád, ale jak visela na stromě hlavou dolů, lidem připadala smutná a nedali si to vymluvit. Lidi zkrátka. A rozhodli se, že ji za každou cenu rozveselí…. Těším se na poslední - „Svět, který nebyl“.  
 
Vždyť se na ně podívejte :).
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat