neděle 18. srpna 2013

Tak tímhle jsme nejeli




I když řasy jsme pak sháněli jako dárek. Nesehnali.

Ještě krátký návrat k přesouvání se po Anglii a Walesu (s vloženými národnostními generalizacemi). Pravda je, že ačkoli jsme se nálepky typu „Ano, vím, že se vám tu dost motám, ale to je proto, že jsem z druhé strany kanálu a druhé strany silnice“ nedočkali, britští řidiči nás (překvapivě) odhalili i bez ní a byli neuvěřitelně tolerantní. Rani, který do stejných končin vyrazil s rodinou nějakých 14 dnů před námi, tuhle zkušenost potvrdil. Tohle jsou jeho slova z naší předvčerejší krátké diskuse: „A přesně jak říkáš, když se jouda z Evropy (inkognito, protože v půjčeném autě) rozhodne v půlce kruháku měnit pruhy, celej provoz se ukázněně zastaví, aby mohl zmíněný jouda dokončit manévr... byl jsem dojat.“ My taky. Troubit by bývali mohli neustále, dělali to výjimečně. Dokonce se nám jeden motorkář, který se oprávněně cítil našimi nepředvídatelnými cukavými přejezdy ohrožen na životě, nabídl jako předjezdec a naváděč a vyvedl nás správným směrem z města. Dnes v noci snad to téhle země dorazili i kamarádi ve vlastním autě, tak jsem zvědavá, s jakou se vrátí.

Pokusy o plynulou jízdu nám ale taky komplikovalo místy trochu matoucí značení, šipky na silnici (trošku k ničemu, když na nich stojí šňůra aut), směrové značky u silnic - ne však kolmo na ně, ale podél, takže si je přečtete, až když projíždíte kolem nich, což už je přeci jen trochu pozdě.

Jak ale chválím řidiče, tak musím popsat věc, kterou nechápu u dálkových autobusů. Totiž že si nemůžete (nevím, jestli nikdy, takové zkušenosti zase nemám) vybrat konkrétní sedadlo. Připadá mi to o to absurdnější, že u některých provozovatelů si nemůžete koupit lístek až v autobusu, ale jen dopředu (např. u společnosti Megabus - je hrozně levní, ale nemá ani pokladny, prodej je jen online), přesto výběr není. Pak můžete být jako já svědkem situace, kdy s vámi na hranicích s Walesem nastoupí babička s malou vnučkou, autobus míří do Londýna už z Cardiffu, takže zbývá pár posledních míst, a ona prosí, jestli by si někdo byl ochoten přesednout, aby si mohly sednout s holčičkou vedle sebe. Nebyl. A to sedí několik lidí samo a holčička se rozpláče. Nakonec sedí přes uličku ob řadu, takže vlastně happy-end, ale já si přesto myslím (i z jiných zkušeností v hromadné dopravě), že v tomhle jsme slušnější, ochotnější, trénovanější. Teď mám na mysli i uvolňování míst na kratších „trasách“, přes všechny kritiky a stížnosti jsou děti a mladí lidé u nás dost vycepovaní.
Dost však podivů a stížností, můžeme být rádi, že jsme cestu neabsolvovali na tomhle chlapíkovi:

Žádné komentáře:

Okomentovat